Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 29
За місяць : 72
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Одеська обласна бібліотека для юнацтва
Рубрики : Бібліотеки
Одеська обласна бібліотека для юнацтва

imageОдеська обласна бібліотека для юнацтва  є методичним центром для бібліотек Одеської області по роботі з підлітками та молоддю. Обслуговує підлітків та молодь віком від 15 до 21 року, зокрема старшокласників середніх шкіл, ліцеїв, гімназій, студентів вищих навчальних закладів, технікумів, коледжів, учнів професійно-технічних навчальних закладів, а також керівників юнацького читання.

Заснована в 1976 р. рішенням облвиконкому на базі міської бібліотеки для юнацтва ім. В. В. Маяковського. Підпорядковується обласному управлінню культури і туризму, національностей та релігій Одеської обласної державної адміністрації.

У 1978 р. бібліотека отримала приміщення в готелі-гуртожитку працівників культури за адресою: вул. 1905 року, 27/29.

Фонд бібліотеки в перші роки її існування складав 53,5 тис. примірників. Вона обслуговувала 4 тис. читачів, книговидача становила 86,5 тис. примірників.

У 1982 р. бібліотека відкрила свою філію в новому мікрорайоні міста, житловому масиві ім. Таїрова (вул. Академіка Корольова, 46).

На початку діяльності бібліотеки головним її завданням було залучення нових читачів. З цією метою почало розвиватися нестаціонарне обслуговування, зокрема, відкривалися пункти видачі літератури в гуртожитках, базах відпочинку, навіть у Центральному райвійськкоматі. Бібліотека брала шефство над школами-інтернатами, будинком ветеранів війни, обласним шпиталем ветеранів війни з вадами зору, прикордонниками тощо.

З 1985 р. започатковано таку комплексну форму роботи, як клуби та об'єднання за інтересами. Вона набула поширення по всій області й популярна до сьогодні. В ОБЮ у різні роки діяли і діють клуби за інтересами: «XXI век», «Орієнтир», «Ліра», «Подружки», «Бібліофіл», «Ровесник», «Дебют», «Кіноклуб»; літературні вітальні «Наше наследие», «В гостях у Маяковского», які вела Валентина Олексіївна Ковач, відомий в Одесі літературознавець, заслужений діяч культури.

Перша половина 90-х років 20 ст. відзначилася складним соціально-економічним станом держави, що негативно позначилося на матеріальному становищі бібліотеки.  У 1992 р. вона змушено переїхала до приміщення своєї філії на вулиці Академіка Корольова, 46.

Структуру бібліотеки складають адміністрація і відділи: формування та організації фондів і каталогів, інформаційно-бібліографічний, науково-методичний, інформатизації та автоматизації бібліотечних процесів, читальний зал, абонемент, відділ мистецтв, Інтернет-центр.

Фонд бібліотеки універсальний. Станом на 01.01.2015 р. вміщує 125 тис. документів, у т. ч., книг – 86 164, брошур – 2 559, нот – 2 021, журналів – 29 419, газет – 1 084 (комплектів), електронних видань – 640, АВД – 2 544, інших – 569.

Довідково-бібліографічний апарат складається з системи каталогів і картотек; електронних баз даних та електронного каталогу серіальних (періодичних) видань.

Каталоги традиційно поділяються на абеткові та систематичні. Абеткові: генеральний, що відображає весь фонд; каталог нотних видань; каталог електронних ресурсів (видання на електронних носіях). Загальний систематичний каталог відображає весь фонд бібліотеки. Крім нього, ведуться систематичні каталоги нових надходжень, нотних видань, звукозаписів, електронних ресурсів. Генеральний абетковий та всі систематичні  каталоги з 2001 р. мають електронну версію.

Систематична картотека статей, крім традиційного формату, з 2001 р. ведеться  в електронному режимі. Є також  картотека методичних матеріалів.

Електронні бази даних складаються з повнотекстових БД «Екологія Одещини», «Пам’ятники Одеси», «Видатні діячі Одеси»; інформаційно-бібліографічних БД «Молодь у правовому полі», «Молодіжне довідкове досьє»; бібліографічної БД «Сценарії позакласних заходів»; та бази даних «Одесика», що відображає фонди бібліотеки та інші ресурси.

Бібліотека обслуговує 10,9 тис. користувачів, за ЄРК – 7,2 тис. Книговидача складає 204,96 тис. примірників, кількість відвідувань – 95,4 тис., у т. ч. звернень на сайт бібліотеки та сторінки в соціальних мережах – 35,4 тис.

Основна мета методичної служби бібліотеки – підвищення професійної компетентності працівників юнацьких структурних підрозділів (ЮСП) ЦБС області. Всього відкрито 795 таких підрозділів, серед яких: 761 група, 31 кафедра, 2 відділи, 1 бібліотека-філія (м. Ізмаїл). Щорічно бібліотека збирає бібліотекарів ЦБС, шкіл та училищ на конференції, творчі лабораторії, проблемні семінари, брифінги, майстер-класи. Бібліотека здійснює комплексні моніторинги діяльності ЮСП області, надає консультативну та практичну професійну допомогу, проводить соціологічні дослідження, всеукраїнські та регіональні конкурси, інформаційні марафони, віртуальні бібліотечні фестивалі тощо. Також на допомогу бібліотекарям області видаються методичні та бібліографічні матеріали.

Інформаційно-бібліографічний відділ створює папки-досьє різноманітної тематики (найпопулярніші – краєзнавчої); готує інформаційні списки, тематичні дайджести, посібники краєзнавчої тематики («Письменники рідного краю», «Служили процветанию Одессы и края» та ін.), покажчики найбільш популярних сайтів («Путеводитель по веб-ресурсам Одессы», «Интернет-навигатор: украинские поисковые системы», «Неотложная правовая помощь»), бібліолоції, радіоогляди, списки нових книжкових надходжень, Інтернет-огляди на підтримку читання.

Значна увага в роботі бібліотеки приділяється творчим масовим акціям, до організації яких залучається молодь, читацький актив, волонтери. Серед найбільш популярних заходів: Тижні юнацької книги, Фестиваль української книги «Читай, юність!», Шевченківські свята, «Бібліоніч» та «Жива бібліотека», бібліоквести, флешмоби, Дні бібліотеки та інші.  

Запровадження новітніх інформаційних технологій у бібліотечну практику дало змогу створювати власну електронну продукцію: електронні енциклопедії, довідники, відеопрезентації, буктрейлери, методичні матеріали на CD. Створено також повнотекстові інформаційно-бібліографічні бази даних. Найбільш затребувані серед них – «Молодь у правовому полі» та «Екологія Одещини». З 2001 р. за допомогою бібліотечної інформаційної системи UNILIB автоматизовано майже всі бібліотечні процеси: від оброблення літератури та створення електронного каталогу до запису читачів і обслуговування. У 2003 р. запрацював власний сайт, у 2012 р. – блог.

У 2003 р. результатом перемоги в конкурсі «Internet для читачів публічних бібліотек (LEAP)», проведеного та профінансованого Посольством США в Україні, стало відкриття в бібліотеці безкоштовного Iнтернет-центру.

Перемога в конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернет» Програми «Бібліоміст» у 2013 р. дозволила бібліотеці отримати 8 комплектів комп'ютерного обладнання і створити електронну читальну залу.

Загальна кількість бібліотечних працівників – 29 осіб.

Посади директорів у різні часи обіймали: Маркевич Сусанна Рафаїлівна (1976–1978), Закржевська Ольга Сергіївна (1979–1984), Ясіновська Неллі Семенівна (1984–1990), Пономаренко Людмила Федорівна (1990–2014), з жовтня 2014 р. обов'язки директора виконує Чоловська Олена Анатоліївна.

Вагомий внесок у розвиток бібліотеки зробили: Н. Степанова, завідувач інформаційно-бібліографічного відділу, працівник бібліотеки з початку її створення; Т. Петелько, яка присвятила 35 років методичній службі; Л. Рабченюк, завідувач відділу формування, організації фондів та каталогів; Т. Астаф'єва, одна із засновників відділу автоматизації та інтернет-центру; провідні фахівці з понад  двадцятирічним стажем К. Благодар, С. Ярмош, Л. Колєнова, Л. Олійник, Л. Сухарєва та молоді спеціалісти А. Глусь, Н. Грищенко.

 Адреса бібліотеки: 65114 м. Одеса, вул. Ак. Корольова, 46

e-mail: oubim@list.ru

http://mayakovka.od.ua/

 Аккаунти бібліотеки у соціальних мережах:

- https://www.facebook.com/profile.php?id=1000011711162

- канал на відеохостингу YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UCJie1iu3zUsVFFZCxcbDbUQ

- блог: http://odessaoub.blogspot.com/

 

Зображення

image
Логотип

image
ОБЮ

image
У бібліотеці

image
Масові заходи

Благодар Карина Іллівна
Статтю створено : 12.03.2015
Останній раз редаговано : 26.06.2023